fbpx
Радиус: Off
Радиус:
км Set radius for geolocation
Търси

Германските гори на ръба на колапса, съобщават експерти

Германските гори на ръба на колапса, съобщават експерти

Изсъхналите гори в Германия се приближават към екологичния колапс, предупреждават горски специалисти и изследователи. Повече от 1 милион залесени дървета са загинали от 2018 г. до момента в резултат на суша, зимни бури и щети от вредители (корояди).

Горите на Германия несъмнено страдат в резултат на изменението на климата, като милиони фиданки са засадени с надеждата да разнообразят и възстановят горите, предупреждава Улрих Доле, председател на профсъюза за горското стопанство на Бундс .

„Това е катастрофа. Германските гори са близо до срутване“

добави Дохе в интервю за t-online, онлайн портал за новини на германската медийна група Ströer.

Ниските валежи миналото лято сведоха достигането до крайно ниски нива на реките на Германия, и склонни към пожари горски райони.

„Това вече не са необичайни метеорологични събития. Това е изменението на климата“

каза Доле.

Части от Германия без гори?

Helge Bruelheide, съдиректор на германския Център за интегративно биоразнообразие , предупреди: „Ако тенденцията преобладава и годишните валежи паднат под 400 милиметра (15.7 инча), тогава в Германия ще има райони, които вече няма да могат да бъдат горски.“

Люденшайд, гъсто залесен район в централна Германия, не е изключение, добави Боле. Валежите са паднали от един метър (39 инча) през 2017 г. само на 483 милиметра миналата година.

Горещите, сухи лета и липсата на валежи поставят германските гори на висок риск от пожар

Ниските нива на реките остават непроменени в много части на Германия, казват от BFG (германският Институт по хидрология), като само река Рейн понастоящем е „невредима“ за корабоплаването. Въпреки това се очаква през следващите седмици нивото да падне, според изнесената метеорологична прогноза и задаващите се горещини и суши.

„Драматични смъртни случаи на дървета“

Това, което Доле от профсъюза на горите нарече „драматични смъртни случаи на дървета“, започна със зимни снежни виелици в началото на 2018 г., които счупиха клони, отслабиха естествените защити на дърветата и създадоха предпоставки за гъбични инфекции, „последвани от суша и вреди от корояди“, които убиха европейски смърчови дървета.

Един милион по-възрастни дървета оттогава са загинали – не само топлинно податливите смърчове, но дори и ценният германски червен бук, който е бил широко залесяван през последното десетилетие с надеждата да създаде стабилни за климата гори, добави Доле.

Къде ще свърши?

Лесничеи не могат да си спомнят за такава тежка ситуация. „Не знаем къде ще приключи“, каза Майкъл Блашке, говорител на Комисията за горското стопанство в Северен Рейн-Вестфалия, пред националното публично радио Deutschlandfunk.

Изтощените горски екипи, които се опитват да поправят щетите, искаха национална среща относно положението на горското стопанство, заяви Доле, казвайки, че допълнителните планирани залесявания, одобрени от федералния министър на земеделието Джулия Кльокнер, ще изискват допълнителен персонал и ресурси.

Първите 20 пожарни автомобили са доставени на екипи в няколко германски райони

През последните две десетилетия служителите в горското стопанство се стопиха с 50%, добави Дохел.

Поръчани са специални пожарни автомобили

Предвиждайки повишен риск от пожар, германската агенция за гражданска защита и помощ при бедствия, обяви в Петък, че е започнала да разпространява 300 специални пожарни коли в 16 района в Германия.

Конфигуриран за борба с горските пожари на тежък терен, всеки автомобил струва около 223 000 евро ($ 251 000).

Първата партида от превозните средства, проектирани в Германия, е била предадена на пожарни бригади в районите на Северен Рейн-Вестфалия и Долна Саксония.

Източник: Deutsche Welle

Коментари 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с