fbpx
Радиус: Off
Радиус:
км Set radius for geolocation
Търси

Държавните предприятия в кампания за закупуване на частни горски имоти

Държавните предприятия в кампания за закупуване на частни горски имоти

Държавните предприятия ще инвестират до 2 млн. лв. за провеждане на кампанията през 2021 год.

След броени дни, от 4 февруари 2021 год., за поредна година започва кампания за закупуване на частни поземлени имоти разположени в горски територии. Бюджетът, който е отделен за кампанията тази година достига до 2 млн. лв. Целта е към държавните имоти да бъдат присъединявани малки частни горски имоти, които не могат да бъдат ефективно обслужвани и стопанисвани от настоящите собственици.

Отново изкупуването ще се извършва от всичките държавни горски предприятия, като тази година обаче подаването на заявление и класиранията ще протекат по новоутвърдени правила. Намалена е максимално допустимата площ на даден имот, както и сумарната на всички посочени, предлагани от един собственик. Тази година тя бива редуцирана от 50 до 30 дка. Идеята зад това решение е закупуването на повече малки по площ имоти. В процедурата ще бъдат допускани и имоти с площ под 1 дка.

До процедурата не се допускат имоти, които са били предмет на покупко-продажба или замяна през последните 2 години, считано към датата на стартиране на приема на документи.

С приоритет в класирането са имоти, с наличие на обща граница с горски територии – държавна собственост.

Тази година процедурата за подаване на документи е облекчена. Заявленията и целият комплект документи се приемат до 7 май 2021 г., както на място в съответното държавно предприятие и държавно горско/ловно стопанство, така и чрез пощата или куриер.

Имайте предвид, че поради големия брой подавани заявления през предходните години, сроковете за разглеждане на документите и цялостната процедурата до изготвяне на оценка и класиране биват удължени.

Финализираните сделки до момента от предходните две кампании – през 2016 и през 2020 г., са на обща стойност 1 млн. 735 хил. лева. Закупени са общо 439 имота с обща площ 2 819 дка.

За проявилите интерес към процедурата – по-долу ще откриете файл с изискванията тази година.

Източник: МЗХГ

Коментари 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с