fbpx
Радиус: Off
Радиус:
км Set radius for geolocation
Търси

Започна тестване на нов софтуер в подкрепа на горските служители

Започна тестване на нов софтуер в подкрепа на горските служители

Началото на новата година бива белязано с един нов, наскоро разработен, софтуерен продукт в подкрепа на горските служители. Новият софтуер е насочен за отчетност при транспортирането на дървесина от временни складове и от обекти, стопанисвани от Югозападното държавно предприятие.

Основната идея и цел на този нов инструмент е превенция и редуциране на некоректната оценка и неправилното отразяване и завеждане на количеството транспортирана дървесина.

Функциите, които са интегрирани в платформата, са фото-регистрация на превозните средства при издаване на превозен билет за транспортиране на дървесина, бързи справки във фото-регистъра, както и автоматизирани проверки по снимки на превозни средства. Платформата позволява съхранението на голяма база данни със снимков материал за всеки един камион с дървесина, както и съпоставяне на снимките и данните за отделните курсове на превозното средство. На по-преден етап, компанията разработчик и изпълнител на проекта, подготвя разширяване на функционалността чрез интегриране опция за автоматично определяне на обема на транспортирана дървесина.

Разработчик на софтуера е частната фирма ICDSoft. Продукта ще бъде предоставен за ползване като дарение в полза на ЮЗДП. Инциативата е съвместна. Двете организации стоят зад идеята за подобряване на контрола и гарантиране на пълна отчетност за дървесината, добивана и транспортирана от държавните гори.

Достъп до системата се осигурява на следният уеб адрес http://fotoregister.uzdp.bg/.

Достъп до платформата ще имат горските служители в 6 от ключовите териториални поделения на ЮЗДП: „ДГС Белово” (област Пазарджик), „ДГС Самоков” (област Софийска), „ДЛС Витошко-Студена” (област Перник), „ДГС Симитли” (област Благоевград), „ДГС Тетевен” (област Ловеч) и „ДЛС Кричим” (област Пловдив). Те ще оформят първи тестове по системата. След успешното им приключване, без наличие на грешки и бъгове, тя ще бъде официално интегрирана във всички 38 поделения на ЮЗДП и ще даде възможност за предотвратяване на редица опити за злоупотреби, чрез генериране на справки и подаване на сигнали.

„Фото-регистърът за транспортa на дървесина е поредната иновативна стъпка, която предприемаме за повишаване на прозрачността и гражданския контрол за намаляване на незаконните практики в горите”

коментира директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов.

Източник и снимки: ЮЗДП

Коментари 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с