fbpx
Радиус: Off
Радиус:
км Set radius for geolocation
Търси

Планът на ЕС – 3 млрд. дървета за 10 години за справяне с кризата в областта на биологичното разнообразие

Планът на ЕС – 3 млрд. дървета за 10 години за справяне с кризата в областта на биологичното разнообразие

Европейската комисия ще предприеме обширни усилия за справяне с глобалната криза в областта на биологичното разнообразие в Сряда, включително призив за засаждане на 3 млрд. Дървета в ЕС до 2030 г. и план за по-добра защита на вековните гори на континента.

Проектът на документа, публикуван онлайн от неправителствена организация, работеща в областта на защита на околната среда, признава, че към днешна дата в ЕС „защитата на горският фонд и контрола на сечта е непълна, възстановяването е в малък размер и прилагането и изпълнението на зададените практики и операции според законодателството е недостатъчно“.

Учените и екологичните групи, коментирайки обявеният проект на стратегията, казват, че макар новите цели да са добре дошли и дори впечатляващи, все още има очевидна липса на инструменти, с които да ги изпълним.

„Това е добър и амбициозен документ, но това, което също е очевидно, е липсата на стратегия за неговото прилагане и липсата на дискусия защо предишните документи от този тип се провалят“, каза Пшемислав Чиларецки от Полската академия на науките.

Според новата стратегия почти една трета от сушата и морето на ЕС ще станат защитени зони. Понастоящем 26% от сушата и 11% от моретата са класифицирани като защитени територии, но Европейската комисия признава, че това не е достатъчно за справяне с влошаването на природния свят и заплахата от изчезване за някои птици и животни. Природозащитите твърдят, че дори тези предишни цели за защита не са изпълнени на практика.

„В предложената стратегия липсват стъпките (идеите) за промяна и инструменти за постигане на целите. Днес вече знаем, че съществуващите мерки не достигат очакваните резултати, така че защо да чакаме“, заяви Робърт Циглички, програмен директор на Greenpeace в Централна и Източна Европа.

Той приветства новата стратегия, но каза, че ще стане 2024 г., преди да стане ясно дали ще бъдат приети нови задължителни мерки, и призова за незабавни дискусии относно механизмите за финансиране и прилагане на проекта.

Природозащитниците информираха, че заглавната цел на плана – засаждане на най-малко 3 млрд. дървета до 2030 г., „при пълно спазване на екологичните принципи“, трябва да бъде само малка част от решението.

„Засаждането на 3 млрд. дървета е наистина зрелищна цел, но е показано, че засаждането на нови дървета не е панацея и не винаги помага“, каза Чиларецки.

По-важна ще бъде целта да се картографират, наблюдават и „строго да се защитят“ последните останали вековни гори на ЕС, оцелели в почти всяка държава-членка, но остават застрашени от човешка дейност, като незаконна сеч.

Тези по-стари гори осигуряват естествен щит срещу изменението на климата, но в много страни са преследвани и белязани от дърводобивни компании, като същевременно с това националните правителства или пренебрегват ситуацията, или пък оказват липса на ресурси за правилен контрол на провежданата сеч.

„Вярваме, че интегрираният подход, който включва и интелигентни финансови механизми и социални аспекти, е ключовият аспект на бъдеща европейска рамка за управление на биологичното разнообразие“, заяви министърът на околната среда на Румъния Костел Алекс, който заяви, че иска да защити по-добре голямата площ от вековните гори в страната.

ЕС също така трябва да предложи финансиране за правителствата, които сериозно се стремят към постигане на цели, казаха активистите.

„На равнище ЕС се нуждаем от някакъв финансов стимул, който би направил привлекателно за държавите да се съсредоточат върху биоразнообразието“, казва Марта Грюндланд, активист в Greenpeace Poland.

„В момента не смятам, че това е приоритет на ЕС или национален приоритет. След климата това е втората най-голяма заплаха, пред която сме изправени и всичко е свързано. Ако искаме да помогнем за климатичната криза, ние също трябва да се справим с кризата с биологичното разнообразие. „

Източник: The Guardian

Коментари 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с