fbpx
Радиус: Off
Радиус:
км Set radius for geolocation
Търси

Румънците на протест срещу незаконната сеч, нападения върху горски служители

Румънците на протест срещу незаконната сеч, нападения върху горски служители

Хората протестират срещу широко разпространената незаконна сеч и липсата на политически отговор в Букурещ на 3 ноември.

Хиляди румънци в цялата страна направиха марш в знак на протест срещу всеобхватната незаконна сеч, след като няколко служители на горското стопанство, включително и двама през последните два месеца, загинаха от предполагаемо нападение на крадци на дървесина.

Приблизително 4000 протестиращи се събраха в столицата на Букурещ на 3 ноември, марширувайки към Министерството на горите, докато скандират „Нашата гора не е ваша стока“ и „Крадци“.

Виждаха се плакати, на които пишеше: „Сечете алчността, спасете гората!“.

Местният клон на Greenpeace, гражданското общество и екологичните групи Agent Green и Declic организираха мирния протест, който нарекоха „Маршът за горите“.

Те поискаха криминални разследвания на смъртта и нападенията срещу служители на агенции по горите, подобрения на автоматизираната система за проследяване на сеч в страната и по-строго законодателство.

Ройтерс цитира федерацията на профсъюзите в Silva, че шест горски работници са били убити през последните години, а други 650 са били бити, нападнати с брадви и ножове или дори застреляни, след като са уловили незаконна сеч в действие.

Румъния губи приблизително три до девет хектара гора на час поради незаконна сеч, според Greenpeace.

Румъния има едни от най-старите и жизненоважни гори в Европа, някои от които са девствени и изпълнени с разнообразна дива природа.

Случващото се в съседната страна дава голямо поле за размисъл. С какво мислите се различаваме ние българите? Смятате ли, че количеството незаконно усвоена дървесина и темпото, с което се добива е различно от посоченото в Румъния? А относно държавните служители, осигуряващи контрол и защита на горският фонд – дали тези лица са правилно възнаградени за качественото изпълнение на трудовите си задължения и доколко коректно изпълняват повереното им?

Източник: Al-Jazeera и Reuters

Коментари 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с