fbpx
Радиус: Off
Радиус:
км Set radius for geolocation
Търси

Горска педагогика в действие: Над 400 деца участваха в обучителни и забавни занимания с експерти от ЮИДП и ИАГ

Горска педагогика в действие: Над 400 деца участваха в обучителни и забавни занимания с експерти от ЮИДП и ИАГ

Експерти от  Югоизточно държавно предприятие – Сливен и Изпълнителната агенция по горите организираха уроци по горска педагогика за ученици от две училища в Сливен – СУ „Константин Константинов“ и ОУ „Елисавета Багряна“.

През дните 16, 17 и 18 май, над 400 деца от първи до четвърти клас с усмивки и вълнение участваха в интерактивните и занимателни уроци. Горските експерти представиха на малчуганите специфичните дейности, свързани със създаването на нови гори, разказаха им за своята професия и за изключителното значение на лесовъдите за успешното стопанисване и запазване на горите.

Чрез методите на горската педагогика, децата научиха защо е важно да запазим гората чиста, какво представлява екосистемата и научиха много интересни факти от природата и работата на горските специалисти. Учениците се срещнаха с разнообразния свят на животните и растенията чрез забавления и игри. Те не пропуснаха да зададат своите въпроси на отзивчивите експерти, като разговаряха за важни теми като защитата на горите и дивеча, как се гасят пожарите и кога е разрешено добиването на дървесина.

Малчуганите също бяха запознати с редките птици, които се нуждаят от защита, като например Малкия креслив орел, и се говори за опазването на гнездящите се популации на такива видове в България. Проведените уроци са част от дейностите по проекта „Мерки за опазване на малкия креслив орел и неговите местообитания в България“ LIFE18 NAT/BG/001051, който се реализира с подкрепата на програмата LIFE на Европейския съюз.

В края на заниманията, всички деца получиха подаръци, които да запазят като спомен от забавните горски уроци. Малчуганите обещаха, че през лятната ваканция, когато посещават планините и горите, ще се грижат да не замърсяват природата и да помагат за предотвратяването на горски пожари.

Източник: ЮИДП

Коментари 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с